S velkým očekáváním jsme vyrazili do Gourmet Restaurantu Ladronka na oběd. V tuto dobu byl podnik zcela prázdný, přivítala nás pouze servírka. Po předání dvou voucherů pro celkem čtyři lidi jsme byli usazeni ke stolu, a jelikož byla v restauraci poměrně zima, přisunula k nám servírka kamna. Na první pohled restaurace působila celkově chladným dojmem, možná i proto, že byla zcela prázdná.
Záhy byl servírován první chod nebo spíše amuse-bouche, tedy chuťovka na začátek. Očekával jsem nějakou jednohubku, dostali jsme však malé chlebíčky se škvarkem. Nebylo to špatné, ale jako startér v luxusní restauraci přeci jen lehce rozpačité. Větší úspěch u našeho osazenstva zaznamenala česká kulajda s křepelčím vejcem, která chutnala všem. Snad jen škoda, že na stole nebyl ocet (stejně chyběla i další ochucovadla a zprvu dokonce i ubrousky) k výraznějšímu okyselení.
Pro mě byl vrcholem předkrm v podobě pečeného fíku na kozím sýru s tymiánovým medem. Ten se opravdu povedl a kombinace výrazných chutí dokázala nadchnout. Pro vyčištění chuti přišel olivový sorbet na porcelánové lžičce. Jde o zmražené rozdrcené olivy, které chuť sice vyčistí, ale není to žádná velká dobrota.
Jako hlavní chod si šéfkuchař připravil filet mignon s omáčkou z burgundského vína a jako přílohu grilovanou polentu. Kvalitní příprava takového masa je v gurmánské restauraci samozřejmostí a také by jí nebylo co vytknout, jen kdyby nám steaky nepřistály na stole vlažné a po dobu konzumace nestihly vystydnout. To se bohužel stalo, ale i tak dobré - psát domů o nich však nebudete.
Sladkou tečku na závěr představoval mini fondant, čokoládový sabayon a zmrzlina z bílé čokolády. Dezert byl spolu s kozím sýrem tím nejlepším, co menu nabídlo. Zbylé chody zůstaly v lehkém nadprůměru, vyloženě však nezklamal žádný. Do top gurmánského zážitku ale přeci jen dost chybělo.
Krátce se zmíním ještě o vínu. Zvolili jsme dvě láhve červeného DOMAINE SAINT-SIFFREIN, CHATEAUNEUF-DU-PAPE AOC ROUGE 2006. Ve vinném listu je sice za na Slevomatu avizovanou hodnotu 1490 Kč uváděn ročník 2005, ale budiž. Víno je to opravdu vynikající, s výrazně ovocným nádechem. Druhá láhev nám bohužel byla přinesena v nestřeženém okamžiku a rovnou přelita do dekantační nádoby. Všichni jsme se shodli, že víno chutná jinak než z první láhve. Zbývá doufat, že se restaurace neuchýlila k tradičnímu triku s výměnou obsahu láhve (neotvírala ji před námi). Jelikož jsme druhou láhev registrovali až poté, co jsme jí začali konzumovat, nešlo již vznést reklamaci.
Za 999 Kč pro dvě osoby s láhví dobrého vína bylo dané menu jistě dobrou nabídkou. Pokud bych za něj ale zaplatil původních 2696, byl bych pravděpodobně zklamán. Atmosféra, servis i celková kvalita jídla je v opravdu luxusních restauracích přinejmenším o stupeň výš.
Tip: Vynikající nabídka se objevila na serveru Kupon.cz. Celé menu i s vynikajícím vínem můžete mít za 800 Kč. To už stojí za to.
—————